MENI
18.4.2012

Okončana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Na održanoj 12. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove PSBiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U vezi poslaničke inicijative Nermine Zaimović-Uzunović koja glasi: „Predlažem osnivanje Interresorne radne grupe za pripremu Prijedloga zakona o političkim strankama odnosno političkim organizacijama u BiH, te da rok za pripremu i slanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o političkim strankama u BiH bude 30. 4. 2012.“, odlučeno je kako nije potrebno osnivanje Interresorne radne grupe za izradu Prijedloga zakona o političkim strankama.

Podržana je poslanička inicijativa Mirsada Đuguma koja glasi: "U Parlamentarnoj skupstini BiH formirati komisiju koje bi s Ministarstvom civilnih poslova BiH i ministarstvima zdravstva iz Federacije BiH i Republike Srpske, u što kraćem roku, sagledalo zakonske mogućnosti i stvarne potrebe za otvaranjem specijalnih bolnica koje bi pružale usluge tercijarne zdravstvene zaštite, a s ciljem liječenja oboljenja koja se sada liječe u inostranstvu, npr. dječja kardiokirurgija, transplantacija koštane srži, transplatacija jetre, bubrega, liječenje pojedinih oblika karcinoma itd. Ove ustanove bile bi na državnom nivou i služile bi za liječenje svih građana BiH"
Odlučeno je da su Zahtjev za autentično tumačenje člana 4. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, podnosilac Grad Banja Luka i Zahtjev za autentičnim tumačenjem odredbe člana 45. stavak (1) tačka 7) Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, podnosilac Mineta Grbić, podneseni od strane neovlaštenih podnosilaca.

Zaključeno je da Sud Bosne i Hercegovine dostavi mišljenje o Dopisu osuđenih osoba pred Sudom BiH na izdržavanje kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča, kao i da se Dopis uputi Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku na razmatranje, s posebnim naglaskom na činjenicu je li potrebno da delegacija Zajedničke komisije posjeti KPZ Foča.
U vezi Zahtjeva Kolegija Doma naroda o zauzimanju stava Ustavnopravne komisije o dopisu Tužitelaštva BiH koji se odnosi na Rješenje Ustavnog suda BiH o prestanku važenja pojedinih odredaba Izbornog zakona BiH, zaključeno je da se podržava prijedlog izjašnjenja Kolegija Doma naroda PSBiH po ovom pitanju, kao i da Dom naroda ovo pitanje uvrsti kao tačku dnevnog reda jedne od narednih sjednica Doma.

Primljena je k znanju Informacija o stručnom savjetovanju o temi „Jedinstvena pravila za izradbu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine“, kao i Dopis Misije OSCE-a u BiH i USAID-ovog Projekta jačanja parlamenta u BiH o stručnim savjetovanjima s ustavnopravnim komisijama u 2012. godini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću