MENI
18.4.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Na danas održanoj 11. sjednici, Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku je dala negativno mišljenje o Prijedlogu zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Komisija je usvojila zaključak kojim od Nezavisne komisija za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, traži da do 1.05. dostavi Izvještaj o uslovima boravka i stanju ljudskih prava u Kazneno-popravnim zavodima zatvorenog tipa u BiH. Tek nakon dobijanja ovog Izvještaja i rasprave o njemu, Zajednička komisija će se izjasniti o Inicijativi poslanice Dušanke Majkić da Zajednička komisija za ljudska prava posjeti srpske osuđenike koji izdržavaju kaznu u KPZ Zenica i o tome dostavi informaciju Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Zajednička komisija nije podržala Inicijativu poslanika Zijada Jagodića da Predstavnički dom PSBiH zauzme stav u vezi pisma vojnog advokata iz Pentagona, Šona Glejsona radi pomoći i podrške u slučaju Tareka Mahmuda Ahmeda El Savaha, oca dvoje djece koji su državljani BiH, a koji se već 10 godina nalazi u zatvoru Gvantanamo na Kubi „bez ikakvih dokaza i sudskih rasprava o tom pitanju“, kako se navodi u Inicijativi.

Komisija je, također, dala negativno mišljenje o Godišnjem izvještaju Institucije ombudsmena o pojavama diskriminacije u BiH za 2011.g. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću