MENI
23.4.2012

Održan Okrugli stol „Informiranje javnosti o NATO integracijama“


Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvovali su danas na okruglom stolu „Informiranje javnosti o NATO integracijama“, koji je održan u Tesliću.
Cilj održavanja Okruglog stola je bio razmjena iskustava i mišljenja članova parlamentarnih komisija o NATO integracijama, a posebno o tome koliko je javnost u BiH informirana o sadašnjem statusu BiH na putu ka članstvu u NATO-u.

Tokom uvodnih izlaganja, predstavnici NATO Štaba u Sarajevu i NATO Koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH prezentirali su novi Strateški koncept NATO-a, dosadašnji put Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u, te približili učesnicima Okruglog stola Proces planiranja i revizije (PARP), Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), te trenutnu poziciju BiH unutar Partnerstva za mir.

Tokom razmjene mišljenja predstavnika parlamentarnih tijela, obavljena je široka rasprava u vezi trenutnog statusa Bosne i Hercegovine na njenom putu ka NATO Savezu. Učesnici Okruglog stola su, također, obavili i inicijalnu raspravu o Inicijativi koju je predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić, podnijela na 26. sjednici Predstavničkog doma, a koja na zajedničkoj sjednici oba domova PS BiH treba da da odgovor na set pitanja u vezi NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da današnji Okrugli stol predstavlja dobru osnovu za organizaciju Konferencije predstavnika parlamenata zemalja članica Američko – Jadranske povelje (A-5), kojom Bosna i Hercegovina trenutno predsjedava, a koja treba biti održana sredinom narednog mjeseca u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Pored članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, na okruglom stolu su učestvovali i članovi komisija za sigurnost entitetskih parlamenata, predstavnici NATO Koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH, Misije OSCE-a u BiH i NATO Štaba u Sarajevu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću