MENI
25.4.2012

Regionalni simpozij o obnovljivim izvorima energije na temu „Okvir, koristi i troškovi obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu“


Danas se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u organizaciji Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH i Fondacije Konrad Adenauer u BiH, održava Regionalni simpozij o obnovljivim izvorima energije na temu „Okvir, koristi i troškovi obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu“.
Cilj održavanja Regionalnog simpozija je da se doprinese naporima Bosne i Hercegovine da usvoji energetske standarde Evropske unije, te potaknuti dijalog između ključnih aktera zemalja Zapadnog Balkana koji će trasirati put ka održivoj energetskoj budućnosti regije.

Na Simpoziju će se održati plenarno izlaganje o utjecaju obnovljivih izvora energije na ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, kao i o pravcima politike Evropske unije po pitanju obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu.
Također, učesnici će u okviru panel diskusija razgovarati o sljedećim temama: „Razmatranje „zelenih“ standarda Evropske unije: Efektivne i efikasne politike podrške zemljama Zapadnog Balkana“, „Ekonomska i ekološka dimenzija – Održivi i profitabilni obnovljivi izvori energije“, „Finansijska dimenzija – Rizici i koristi od finansiranja projekata za obnovljive izvore energije“, „Tehnološka dimenzija – Tehnologija, infrastruktura i integracija sistema“.

Na Regionalnom simpoziju učestvuju pored izabranih zvaničnika PSBiH i entitetskih parlamenata, predstavnici sektora koji se bave pitanjima održive energije, službenici nadležnih institucija za donošenje odluka iz politike i ekonomije, kao i predstavnici civilnog društva, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Austrije. Također, učestvovat će i predstavnici međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija koji se bave pitanjima iz energetskog sektora. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću