MENI
25.4.2012

U organizaciji Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH, održana radionica „Finansijska revizija u obavještajnim službama”


Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) je u saradnji sa Ženevskim centrom za kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Institutom Kraljevine Norveške za međunarodnu saradnju (NUPI), održala radionicu na temu “Finansijska revizija u obavještajnim službama.” Cilj radionice je bio definiranje nedorečenosti u Zakonu o OSA-i i Zakonu o reviziji institucija BiH i ukazivanje na načine kako je pitanje državne revizije u obavještajnom sektoru riješeno u zemljama regiona, EU, SAD i Kanadi. Zajedničkoj komisiji je predstavljen niz konkretnih modela, pri čemu je prednost davana onim koji su primjenjivi i ne izlaze iz nadležnosti rada komisije.

Jedan od gostujućih eksperata, konsultant UN, Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta za obavještajna pitanja, Aidan Wills, govorio je o studiji na temu finansijskog nadzora nad obavještajnim sektorom na kojoj radi za potrebe Evropskog parlamenta.

Na kraju radionice je zaključeno da Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA BiH treba održati sjednicu na kojoj bi se, u saradnji sa predstavnicima OSA-e i Ureda za reviziju institucija BiH, pronašlo rješenje za eventualne izmjene zakona koje će rezultirati kvalitetnijom revizijom nad povjerljivim finansijskim podacima, uz istovremeno uvažavanje potrebe OSA-e za samostalnim djelovanjem i zaštitom tajnosti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću