MENI
3.5.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Na održanoj 13. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH. Također, Komisija je podržala načela predloženog zakona.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o carinskoj tarifi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Usvojen je Izvještaj o funkcioniranju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u Bosni i Hercegovini za period 2005.-2010., podnosilac Vijeće ministara BiH.
Usvojen je zaključak kojim se pozivaju autori i nosioci autorskog i srodnih prava, da inteziviraju svoje aktivnosti s ciljem ispunjavanja uvjeta za izdavanje dozvole za kolektivno ostvarivanje njihovih prava, kao i da je neophodno angažirati relevantne institucije u BiH da utvrde istinito i potpuno finansijsko poslovanje postojećih kolektivnih organizacija. Također, zaključeno je da se svake godine, kroz izvještaje, provjerava što je urađeno u sistemu kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u BiH.

Prihvaćena je Informacija o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, te je proslijeđena Domu naroda PSBiH na raspravu i daljnje postupanje u skladu sa Poslovnikom Doma.
Data je saglanost da mladi pravnici, uz stipendiju Fondacije Konrad Adenauer, obave praksu u Ustavnopravnoj komisiji i Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma PSBiH za provođenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću