MENI
3.5.2012

Grupa prijateljstva za zapadnu Evropu Parlamentarne skupštine BiH susrela se sa Grupom prijateljstva Bundestaga SR Njemačke


Predsjedavajući Sulejman Tihić i članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu Parlamentarne skupštine BiH, Boško Tomić, Borjana Krišto, Mirsad Mešić, Amir Fazlić i Asim Sarajlić, razgovarali su danas sa Grupom prijateljstva Bundestaga SR Njemačke, koju je predvodila predsjedavajuća ove parlamentarne grupe, Marieluise Beck.
„Zahvaljujemo na svemu što je SR Njemačka učinila za Bosnu i Hercegovinu, ne samo tokom rata, već i na naporima uloženim za uspostavljanje, a kasnije i održavanju mira u našoj zemlji“, rekao je predsjedavajući Tihić.

On je podsjetio kako je sadašnja politička situacija u BiH opterećana sa nekoliko neriješenih pitanja, u prvom redu pitanjem implementacije Presude Sejdić – Finci, provođenjem Odluke Ustavnog suda vezano za grad Mostar i lokalne izbore u Srebrenici. „Vjerujem da će tokom ovog mjeseca biti donesena odluka o raspodjeli vojne imovine, dok su Zakon o sistemu državne pomoći i Zakon o popisu stanovništva već usvojeni“, naglasio je on.

Marieluise Beck je rekla kako je Bundestag situaciju u našoj zemlji pratio sa određenim stepenom zabrinutosti. „Međutim, nedavno izlaganje ministra vanjskih poslova BiH, Zlatka Lagumdžije, kada je on u Vijeću Evrope sa dosta optimizma govorio o BiH, smirilo je sve one koji su zabrinuti za budućnost ove zemlje“, istakla je ona.

Boško Tomić je apelirao na poslanike Bundestaga da ohrabre na njemačke investitore kako bi povećali svoj angažman u BiH, dok je Borjana Krišto istakla kako je temelj svake države Ustav, te samim tim sigurnost i stabilnost zemlje ovise o ustavnim principima koji svim građanima i narodima moraju garantirati jednakopravnost. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću