MENI
14.5.2012

Održana sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije




Na održanoj 12. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podržana su načela Prijedloga Zakona o carinskoj tarifi, predlagač Vijeće ministara BiH.
Dato je pozitivno mišljenje i preporuka Domu naroda PSBiH davanja saglasnosti za ratificiranje sporazuma, ugovora, finansijskog ugovora i amandmana na sporazum (prilog).

Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2011. godini, Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, kao i Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu.

Primljene su k znanju informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH, a koje se odnose na sjednicu Evropskog parlamenta – Prijevod Rezolucije o Bosni i Hercegovini i sastanak ambasadora BiH u Republici Sloveniji sa predsjedavajućim Državnog zbora Republike Slovenije. (kraj)


Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda, dala je pozitivno mišljenje uz preporuku Domu naroda PSBiH za davanje saglasnosti:

  1. Ugovora o zajmu (Projekt gradskih saobraćajnica Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj,
  2. Finansijskog ugovora pilot-programa za očuvanje i restauraciju kulturnog naslijeđa u područjima sukoba na Zapadnom Balkanu za 2008. godinu između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije,
  3. Amandmana na Sporazum od 15. 12. 2011. godine u vezi sa Sporazumom o zajmu i projektu od 23. februara 2010. godine, za 71.000.000,00 eura, između KfW, Frankfurt na Majni („KfW“), i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora („Zajmoprimac“), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa Federalno ministarstvo finansija, i Javnog poduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“, dioničko društvo Mostar (EP HZHB) („Agencija za izvršenje projekta“) – Vjetropark Mesihovina,
  4. Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske
  5. Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o veterinarskoj saradnji
  6. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću