MENI
16.5.2012

U organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH održana konferencija “Informiranje javnosti u vezi NATO integracija“


U organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH danas je okončana jednodnevna konferencija “Informisanje javnosti u vezi NATO integracija“ na kojoj su učestvovale nadležne parlamentarne komisije zemalja članica Američko-Jadranske povelje (A -5) kojom naša zemlja predsjedava do juna 2012.g.
Konferenciju je otvorila predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH, Dušanka Majkić nakon čega se učesnicima obratio i komandant NATO štaba u BiH, brigadni general Gary E. Huffman.

U okviru prvog panela „Diskusija o napretku koji su napravile članice A5 na putu ka euroatlantskim integracijama”, govorili su predstavnici Albanije (Osman Metalla), BiH (Šefik Džaferović), Hrvatske (Sandra Petrović), Crne Gore (Mevludin Nuhodžić), Srbije (Konstantin Samofalov), kao i zamjenik komandanta NATO štaba u BiH, brigadir John Andreas Olsen.
Drugi panel “Uloga parlamenata u informisanju javnosti u vezi NATO integracija” je protekao uz diskusije predstavnika Albanije (Gazmir Bizgha), BiH (Dušanka Majkić), Hrvatske (Sandra Petrović), Crne Gore (Obrad Mišo Stanišić) i Srbije (Meho Obradović).

Pored Bosne i Hercegovine, Američko-Jadransku povelju čine Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i SAD, dok je na današnjoj konferenciji Srbija imala status gosta – posmatrača. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Misije OSCE-a u BiH, Ambasade SAD u BiH, nadležnih komisija, odnosno odbora Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske, NATO koordinacionog tima Vijeća ministara BiH, i mnogi drugi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću