MENI
16.5.2012

Održana radionica „Učešće civilnog društva u demokratskom nadzoru nad obavještajno-sigurnosnim sektorom u BiH“


U organizaciji Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, danas je u Parlamentarnoj skupštini BiH održana radionica pod nazivom „Učešće civilnog društva u demokratskom nadzoru nad obavještajno-sigurnosnim sektorom u BiH“.
Kako je istaknuto, u ovoj oblasti veliku važnost ima Sigurnosni sporazum između Bosne i Hercegovine i NATO-a, te treba težiti što skorijem ispunjavanju ostalih uvjeta koji iz njega proizilaze. Posebno je naglašeno da izvršna vlast treba ispuniti obaveze u vezi certifikacije registara i podregistara za razmjenu povjerljivih podataka sa EU i NATO-om.

Također, tokom izlaganja istaknuta je i uloga glasnogovornika u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te da putem nadležnih tijela treba učiniti sve kako bi ova agencija u što skorije vrijeme i imala glasnogovornika, s ciljem blagovremenog i transparentnog informiranja javnosti o njenim aktivnostima.
Isto tako, razmjenjena su mišljenja i u vezi uređenja sistema revizije, a posebno revizije učinka, kako bi se otklonile uočene nepravilnosti u radu OSA-e.

Na kraju, učesnici su se složili kako je najveći problem u našem društvu kriminal i opća korupcija, te da svi zajedno trebaju preduzeti adekvatne mjere kako bi se ti problemi rješavali na najbolji mogući način. Kako je rečeno, taj cilj se može postići dijalogom i komunikacijom, koji su jedni od temelja demokratskog društva. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću