MENI
20.6.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za administrativne poslove


Na održanoj 10. sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, primljena je k znanju Informacija o zaključcima Predstavničkog doma sa 27. sjednice koja je održana 10.05.2012. godine. U zaključcima se navodi da Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da, do naredne sjednice Predstavničkog doma, pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH sa zahtjevom da se razmatra po hitnom postupku, a u koji će biti ugrađeni poslanici i delegati PSBiH.

Također, Predstavnički dom zadužuje Zajedničku komisiju za administrativne poslove PSBiH da na svojoj prvoj narednoj sjednici nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, uskladi plate i naknade poslanika i delegata sa Zakonom. Trećim zaključkom se poziva Dom naroda PSBiH da se na svojoj narednoj sjednici izjasni o Amandmanu na Ustav BiH, a ostale institucije koje nisu u sistemu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH da prilagode svoje plate i naknade sa Zakonom.

Nije podržana inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića da se na dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti tačka pod nazivom: „Razmatranje smanjenja plaća i ukidanja drugih naknada poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

Formirana je radna grupa, koja će do naredne sjednice Zajedničke komisije pripremiti prijedloge rješenja u vezi Informacije o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Interne metodologije.

Verificirana su rješenja i odluke koje je donio Kolegij ili predsjedavajući Zajedničke komisije u skladu sa važećim aktima i propisima, a tiču se statusnih pitanja poslanika i delegata PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću