MENI
21.6.2012

Okončana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH


Na danas održanoj 30. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u drugom čitanju usvojen Zakon o carinskoj tarifi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dok je odbijen Zahtjev poslanika Ismete Dervoz, Mirsada Đuguma, Adnana Bašića i Emira Kabila za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH po hitnom postupku. U roku od tri dana Kolegij će se sastati kao Komisija, vezano za izjašnjavanje o skraćenom postupku.

Usvojen je Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Usvojeni su zaključci kojim se Interresorna radna grupa poziva da pristupi realizaciji zaključka sa 29. sjednice Predstavničkog doma PSBiH kojim je zadužena da održi još jednu sjednicu, kako bi u parlamentarnu proceduru uputila zakone sa istim nazivom, a koji će odražavati rješenja usaglašena u toku njenog rada. Ukoliko se Interresorna radna grupa ne sastane, pozivaju se poslanici da kao ovlašteni predlagači upute u proceduru ove zakonske prijedloge.

U Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta su izabrani: Amar Miraščija iz reda bošnjačkog, Ivo Rozić iz reda hrvatskog, Milenko Stanić iz reda srpskog naroda i Lamija Tanović iz reda ostalih.

Usvojen je zaključak kojim se do okončanja tekućeg izbornog procesa odgađa imenovanje članova Centralne izborne komisije BiH iz reda srpskog i bošnjačkog naroda po konkursu raspisanom 10.04.2012.g.

Odbijen je prijedlog zaključka poslanika Beriza Belkića koji glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da po hitnoj proceduri dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog izmjena Zakona o državljanstvu BiH, kojim će se samo tretirati čl. 17. i 39. stav (1) a u skladu sa Odlukom Ustavnog suda BiH“, kao i prijedlog zaključka poslanika Mladena Bosića koji glasi: „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Komisiju za saobraćaj i komunikacije da organizira raspravu o funkcioniranju i finansiranju Javnog RTV sistema, odnosno javnih servisa – BHRT-a, RTRS-a, FTV-a, te da, u skladu sa zaključcima proizašlim iz rasprave, inicira izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i Zakona o Javnom RTV servisu BiH.“

Također je odbijena inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti tačka pod nazivom: „Razmatranje smanjenja plaća i ukidanja drugih naknada poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću