MENI
27.6.2012

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa političkim direktorom Odjela za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije


Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Nermina Ćemalović, Halid Genjac, Borislav Bojić i Dragana Vrankić, koji borave u službenoj posjeti Velikoj Britaniji, razgovarali su sa direktorom Odjela za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, Owenom Jenkinsom.

Tom prilikom, članovi delegacije PSBiH upoznali su direktora Odjela sa dešavanjima u vezi promjene parlamentarne većine, te izrazili očekivanje da Velika Britanija nastavi podržavati BiH kako u političkom, tako i ekonomskom smislu.
Gospodin Jenkins je rekao da Vlada njegove zemlje daje veliki značaj stabilnosti Balkana, te naglasio da će oni i dalje biti aktivno uključeni u aktivnosti zemalja regije na njihovom putu u Evropsku uniju. Također, istakao je kako međunarodna zajednica ne želi nametati nikakva rješenja, nego nastoji biti ravnopravan partner Bosni i Hercegovini na njenom putu u EU.

Članovi delegacije PSBiH su razgovarali sa Owenom Jenkinsom i o situaciji u kojoj će Bosna i Hercegovina biti po pitanju izvoza roba, nakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju. Prema njegovim riječima, iako se standardi i olakšanja legislative Evropske unije u vezi uvoza i izvoza roba neće mijenjati, Velika Britanija želi pomoći Bosni i Hercegovini u stvaranju uvjeta kako bi se što više proizvoda izvozilo u zemlje Evropske unije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću