MENI
27.6.2012

Učešće članice delegacije PSBiH, Ismete Dervoz u radu Odbora za nauku, kulturu, obrazovanje i medije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Članica delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ismeta Dervoz učestvuje na sastanku Odbora za nauku, kulturu, obrazovanje i medije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji se od 25. do 28. juna održava u Strasbourgu.
Kako je rečeno, u dosadašnjem dijelu održavanja sastanka usvojen je izvještaj o pravu na slobodu izbora obrazovanja u Evropi i obavljena je rasprava o prijedlogu izvještaja o stanju medijskih sloboda.

Prema riječima Ismete Dervoz, predloženi izvještaj sadrži zabrinjavajuće podatke o trendu rasta ozbiljnih kršenja standarda Vijeća Evrope kroz pritiske političkih ili poslovnih interesa, ozbiljne prijetnje po sigurnost novinara zbog njihovog rada, a što sve za rezultat ima ugrožavanje demokratskih i generalnih interesa javnosti. Isto tako, naglasila je da su u izvještaju pobrojani i brojni primjeri napada i ubistava, te zatvaranja novinara u zemljama Evrope.

Također, na zajedničkoj sjednici Odbora za nauku, kulturu, obrazovanje i medije i Odbora za ravnopravnost spolova PSVE-a, predstavljenje su smjernice za nastavnike u vezi borbe protiv netolerancije i diskriminacije nad muslimanima. U njima je istaknuto da se kroz obrazovanje promovira razumijevanje i poštivanje različitosti, te otklone netolerancija i diskriminacija. Učesnici su se usaglasili da su to prioriteti internacionalne zajednice s ciljem stvaranja mira i stabilnosti kako na regionalnom, tako i globalnom planu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću