MENI
28.6.2012

Delegat Dragutin Rodić obratio se učesnicima 19. zasjedanja Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje čine poslanica Aleksandra Pandurević i delegat Dragutin Rodić, učestvuju u svojstvu posmatrača na 19. zasjedanju Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koje se 27. i 28. juna 2012. godine održava u Pragu.

„Izazovi za demokratiju tokom perioda globalne ekonomske krize“ osnovna je tema ovoga skupa tokom kojeg je previđena i razmjena mišljenja o aktivnostima ovog međuparlamentarnog tijela u 2011. i 2012. godini, te prezentiranje planova rada u 2013. godini.

Delegat Dragutin Rodić obratio se učesnicima 19. zasjedanja Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i njegov govor prenosimo u cjelosti:

"Poštovani predsjedavajući, gospodine Sergej Popov, uvažene kolege parlamentarci, dame i gospodo.
Dozvolite mi da se prije svega zahvalim na pozivu i zadovoljstvu da delegacija iz Bosne i Hercegovine učestvuje u radu 19. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine Pravoslavlja. Delegaciju čine gospođa Aleksanda Pandurević iz Predstavničkog doma i moja malenkost iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Bosna i Hercegovina po prvi put učestvuje u radu Interparlamentarne skupštine Pravoslavlja. Ovogodišnja tema skupštine je izuzetno važna, ne samo za pravoslavno stanovništvo Evrope nego i za cijeli svijet, prvenstveno zbog same problematike sa kojom se suočavamo danas.

U savremenom društvu uloga demokratije je jako važna, ali moderna demokratija, kao što vidimo u zadnjih pet godina, ne može adekvatno da odgovori na izazove u svom postojećem kapacitetu. Prije svega mislim na svjetsku ekonomsku situaciju, evidentne probleme na svjetskom tržištu koji su nastali povećanjem mobilnosti kapitala, veliku nezaposlenost, siromaštvo i korupciju.
Pravoslavlje kao važan faktor političkog, kulturnog, duhovnog i etičkog entiteta polovine stanovništva Evrope predstavlja važan izvor jedinstva svih zemalja u kojima živi pravoslavno stanovništvo.

U Bosni i Hercegovini živi značajan broj pravoslavnog stanovništva. U tom kontekstu mi podržavamo jačanje ovakve multilateralne saradnje na parlamentarnom nivou.
Nadam se da ćemo zajedno na ovom skupu pronaći odgovore na veoma bitna pitanja današnjice, i saznati gdje smo pozicionirani u rješavanju posljedica i definisanju uzroka svjetske ekonomske krize. Sama razmjena iskustava do koje će doći tokom ovog skupa može u značajnoj mjeri da doprinese rješavanju važnih pitanja i u našoj zemlji.
Uvjeren sam da ćemo i dalje imati dobru buduću saradnju, te da će Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine uzeti puno učešće u radu Interparlamentarne skupštine Pravoslavlja." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću