MENI
3.7.2012

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao sa političkim direktorom MVP Njemačke za Južnu Evropu


"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Dragan Čović sastao se danas u Sarajevu, s političkim direktorom za Južnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Graf Lambsdorffom.

Predsjedavajući Čović je informirao Lambsdorffa o funkcioniranju zakonodavne i izvršene vlasti u BiH, aktuelnoj političkoj situaciji, procesu rekonstrukcije vlasti na svim nivoima, privrednim prilikama, reformskim procesima te prioritetima i zadacima koji stoje pred institucijama BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.
Ustavna reforma kao i aktivnosti, rješenja i modaliteti implementiranja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“ su teme kojima je posvećena posebna pažnja tokom razgovora.

U kontekstu razgovora o pravcima i aktivnostima u euroatlantskom integracionom procesu, dr. Čović je istakao kako ohrabruje dogovor koji je postignut u vezi sa Mapom puta za podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU na nedavno održanom sastanku na visokom nivou u Briselu.

Predsjedavajući Čović je posebno naglasio kako bez ustavne reforme koja treba osigurati punu jednakopravnost konstitutivnih naroda nije realno očekivati ozbiljnije pomake u euroatlantskim integracionim procesima kao niti normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Stoga, kako je istaknuo dr. Čović, nema alternative - Bosni i Hercegovini je mjesto u EU i to je prioritet i svi moraju pokazati napredak.

U tom kontekstu je ocijenjena važnost intenzivne saradnje, kontinuiranog dijaloga, međusobnog dogovaranja uz uvažavanja stajališta a napose postizanje vjerodostojnih napora za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU prije isteka ove godine.
Jedna od tema razgovora su bile i političko – ekonomske prilike i odnosi u regionu.
Uz zadovoljstvo za upriličen susret, iskazana je spremnost za nastavak razgovora i dalju saradnju." saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću