MENI
4.7.2012

Održana sjednica Komisije za vanjske poslove




Na danas održanoj 21. sjednici Komisije za vanjske poslove su, u funkciji priprema za tematsku sjednicu o ulozi parlamentarne diplomatije u vanjskoj politici BiH, usvojeni zaključci da se što prije organizira sastanak članova Komisije sa Kolegijem Predstavničkog doma, definira šta su ciljevi, prijedlozi zaključaka i ko će biti učesnici tematske sjednice. Također, istaknuto je da bi sjednica trebala biti održana u septembru ove godine.

Podržana je inicijativa poslanice Dušanke Majkić da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti tačka „Analiza stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko – konzularnoj mreži BiH“, uz sugestiju da je za raspravu na sjednici Doma potrebno obezbijediti materijale koji su navedeni i u Inicijativi, odnosno Analizu stanja i prijedlog mjera koje treba sprovesti u MVP BiH i Analizu stanja i prijedlog mjera koje treba sprovesti u DKP mreži BiH.

Dato je pozitivno mišljenje, uz prijedlog Predstavničkom domu da da saglasnost za ratificiranje Sporazuma „Konverzija duga 3“ o konverziji duga sklopljenog između KfW, Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine, kao i Federacije BiH i Republike Srpske.

K' znanju je primljena Zabilješka sa sastanka predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove, Mirze Kušljugića sa novoimenovanim ambasadorom BiH u Rusiji, Ivanom Barbalićem, kao i dopis ambasadora Švicarske u BiH, Andrea Schallera predsjedavajućem Komisije. Na današnjoj sjednici je, također, k' znanju primljeno i više izvještaja sa međunarodnih konferencija i zasjedanja (prilog). (kraj)

Prilog:
Na današnjoj sjednici k' znanju je primljen:

  • Izvještaj s godišnje ekonomske konferencije Parlamentarne skupštine OSCE-a: „Podsticanje ekonomske saradnje i stabilnosti u regionu OSCE-a;
  • Izvještaj sa sastanka Parlamentarnog komiteta Parlamentarne dimenzije CEI: „Turizam i mobilnost građana kao značajno sredstvo za unapređenje interakcije među državama članicama CEI-a - Zakonodavna podrška, ekspertiza, saradnja, izazovi i problemi“; 
  • Izvještaj s drugog dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope;
  • Izvještaj sa sastanka Generalnog komiteta za kulturu Parlamentarne dimenzije CEI-a: „Autonomija, zaštita manjina i kulturnog naslijeđa kao instrument mira među narodima“.

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću