MENI
4.7.2012

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma boravili u radnoj posjeti preduzećima Aluminijum, Norfish, SIK i Hercegovina vino u Mostaru


Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH, predsjedavajući Borislav Bojić i članovi Šemsudin Mehmedović, Dragan Vrankić, Danijela Martinović, Nermin Purić i Saša Bursać, održali su u koordinaciji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Sektorom za carine Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u Mostaru radne sastanke sa rukovodiocima preduzeća Aluminijum, Norfish, SIK i Hercegovina vino.

Tokom razgovora posebno interesovanje je iskazano za probleme administrativnih prepreka prilikom uvoza i visine carinskih stopa na repromaterijale koji se koriste za gotove proizvode, te pitanje plasmana i povećanja izvoza na tržište EU. Također je ukazano i na problem povećanja kvota za izvoz ribe i vina, kao i smanjenje carinskih stopa na uvoz repromaterijala i rezervnih dijelova za firme koje izvoze na svjetsko tržište. Naglašeno je kako je potrebno pojednostaviti procedure uvoza i izvoza elektronskim povezivanjem izvoznika sa carinskim organima.

Članovi Komisije i njihovi sagovornici su se složili kako je neophodno pristupiti rješavanju uočenih problema pokretanjem procedura preko Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i nadležnih entitetskih ministarstava. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću