MENI
5.7.2012

Okončana 31. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH


Na danas održanoj, 31. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, potvrđena je Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti, ministra odbrane i zamjenika ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine.
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Nermina Zaimović – Uzunović i Niko Lozančić i Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači poslanici Nermina Zaimović – Uzunović i Niko Lozančić.

Usvojena je inicijativa poslanice Dušanke Majkić da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti tačka: „Analiza stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko- konzularnoj mreži BiH“, kao i zaključak da je za raspravu na sjednici Doma potrebno obezbijediti materijale koji su navedeni u Inicijativi, odnosno Analizu stanja i prijedlog mjera koje treba sprovesti u MVP BiH i Analizu stanja i prijedlog mjera koje treba sprovesti u DKP mreži BiH.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure imenovanja direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini. U Privremenu komisiju su iz Predstavničkog doma imenovani: Anto Domazet, Nermin Purić i Darko Babalj.

Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period 1.1.2011. - 31.12.2011.g. je upućen na naknadno izjašnjavanje Kolegija, kao i inicijativa poslanice Nermine Ćemalović kojom se traži donošenje Odluke kojom će se zadužiti Vijeće ministara BiH da posredstvom nadležnog ministarstva osnuje Komisiju za izbor teksta himne BiH. U Komisiji bi trebali biti predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te kulturni i javni radnici, dok bi Komisija nakon konstituiranja provela javni konkurs za izbor teksta himne, izabrala najbolje rangirani tekst i utvrdila prijedlog teksta državne himne Bosne i Hercegovine. Nakon toga Vijeće ministara BiH bilo bi zaduženo da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj himni BiH.

Usvojen je Zaključak da se Prijedlog odluke za imenovanje članova Vijeća nacionalnih manjina BiH vraća Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku i istovremeno traži novi Prijedlog odluke koji će uvažavati primjedbe izrečene tokom rasprave na sjednici Predstavničkog doma.

Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o konverziji duga sklopljenog između KfW, Frankfurt na Majni (KfW) i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH (zajmoprimac), kao i Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa Federalno ministarstvo finansija, i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija (RS), za 12.821.343,85 eura „Konverzija duga 3“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću