MENI
3.5.2024

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Nihad Omerović obratio se učesnicima 6. svjetskog foruma o interkulturalnom dijalogu u Bakuu

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nihad Omerović učestvuje na 6. svjetskom forumu o interkulturalnom dijalogu, koji se, na temu „Dijalog za mir i globalnu sigurnost – saradnja i međusobna povezanost“, održava u Bakuu (Republika Azerbejdžan).

U svom obraćanju učesnicima ovog globalnog događaja, Omerović je govorio o potrebi uspostavljanja i promovisanja međukulturnog i međureligijskog dijaloga u multietničkim društvima. Čestitajući na uspješnoj organizaciji Foruma, Omerović je kazao da se, u današnjem vremenu izraženih ratnih sukoba, stalnih prijetnji novim sukobima, prisutnih napetosti na većem broju teritorija koje posjeduju bogatstvo multikulturalnosti i multietničnosti, kao primarna javlja potreba za aktivnim i sistemskim međukulturnim dijalogom.

Prema riječima Omerovića, diskriminacija, netolerancija, nizak stepen društvene, kulturne, naučne i vjerske svijesti, te zloupotreba vjerske ili etničke pripadnosti predstavljaju ključne probleme u procesu međukulturnog dijaloga. Stoga bi, rekao je Omerović, ključne aktivnosti svih tijela vlasti, kao i nevladinog sektora, u cilju promjene negativnog trenda kada je riječ o zaštiti osnovnih ljudskih sloboda, socijalnih, etničkih, vjerskih i nacionalnih prava manjinskih grupa, trebale da budu promocija međukulturnog dijaloga, zaštita i jačanje ljudskih prava, uspostavljanje efikasnih demokratskih procesa, kao i stvaranje zakonodavnih mehanizama koji osiguravaju vladavinu prava, te postizanje čvrste integracije i kohezije u društvu.

Ističući značaj međukulturnog dijaloga u vjerskom kontekstu, Omerović je poručio da je potrebno imati u vidu univerzalnu i  bezvremenu vrijednost da „drugom i drugačijem ne smijemo činiti što ne bi činili sebi“, te da se svi skupa moramo boriti za promovisanje univerzalnih pozitivnih vrijednosti koje su identične za sve vjere, sve kulture i sve nacije.

Prema Omerovićevim riječima, primjer Bosne i Hercegovine, države sa višestoljetnom multietničnom i multikulturnom historijom, pokazuje da, koliko god bile jake sile zla, borba za slobodu, utemeljena na principima jednakosti i ravnopravnosti, uvijek pobjeđuje. Stoga, samo na principu istinske ravnopravnosti može se graditi trajni globalni mir, te sigurno i prosperitetno društvo, poručio je Omerović na kraju svog obraćanja učesnicima 6. svjetskog foruma o interkulturalnom dijalogu u Bakuu.

U izjavi za brojne novinarske ekipe, koje su pratile ovaj globalni skup, Omerović je ocijenio da se važnost ovog foruma ogleda u potenciranju potrebe uspostavljanja aktivnijeg međukulturnog dijaloga. Prema riječima Omerovića, međukulturni dijalog omogućava da na konstruktivan i demokratski način priđemo različitim identitetima na osnovu univerzalnih vrijednosti koje dijelimo - jednakost, nacionalne, vjerske i sve druge slobode. Samo kroz pragmatično djelovanje ključnih aktera – državnih lidera, parlamentaraca, vjerskih lidera, akademske zajednice, kulturnih zajednica, migrantskih zajednica i nevladinog sektora - možemo spriječiti etničke, vjerske, jezične i kulturne podjele, te postići veći stepen međuetničkog dijaloga i razumijevanja, kazao je Omerović u izjavi za medije u Bakuu.

Učesnici 6. svjetskog foruma o interkulturalnom dijalogu imali su priliku da, u okviru panel rasprava, razmijene mišljenja, stavove i iskustva u vezi sa brojnim pitanjima, poput uloge obrazovanja i angažmana omladine u suzbijanju ksenofobije, diskriminacije i sprečavanja zločina iz mržnje, pitanja migracija i njihovog društvenog uticaja, kao i prijetnji po međunarodnu sigurnost, uloge žena i njihovih prava u jačanju multikulturalnog dijaloga, izgradnje povjerenja kroz međuvjerski dijalog, te pitanja vještačke inteligencije kao prilike ili prijetnje ljudskoj kulturi i civilizaciji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću