MENI
23.4.2024

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa delegacijom Grupe prijateljstva za Zapadni Balkan Senata Republike Francuske

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) – predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića i poslanik Nihad Omerović u ime zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denisa Zvizdića – danas su održali sastanak sa delegacijom Grupe prijateljstva za Zapadni Balkan Senata Republike Francuske, koju je predvodila predsjednica Grupe, senatorica Marta de Cidrac.

Tokom sastanka, u kome su učestvovali i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu unutar Grupe prijateljstva za Zapadni Balkan, senator Didier Mandelli i senatorka Laurence Harribey, te ambasador Francuske u BiH François Delmas, razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije prijateljske zemlje, nastavku procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine nakon odluke institucija Evropske unije (EU) da odobri otvaranje pristupnih pregovora o članstvu sa BiH, kao i o unutarnjoj političkoj situaciji i funkcioniranju institucija BiH, posebno dvodomnog državnog Parlamenta.

U otvorenom razgovoru francuski senatori naglasili su da s posebnom pažnjom prate situaciju u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu Zapadnog Balkana, posebno u svjetlu daljeg procesa proširenja EU. S tim u vezi naglasili su da Francuska pruža punu podršku evropskom putu naše zemlje i da očekuje dalji napredak u procesu evropskih integracija BiH.

Zahvaljujući se na dugogodišnjoj podršci Francuske, posebno izraženoj u odluci Vijeća EU o pregovaračkom statusu BiH, članovi kolegija oba doma PSBiH iznijeli su ocjenu kako prijateljske odnose dvije zemlje ne prati i bolja ekonomska saradnja BiH i Francuske. S tim u vezi, podržali su najavljene aktivnosti Francuske razvojne agencije (AFD) u BiH, te pozvali francuske senatore da ohrabre tamošnje investitore da snažnije ulažu u BiH.

Bilo je riječi i o unutarnjoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu, uz osvrt na izazove i utjecaje koje na unutarnjem planu imaju ratni sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, te druge globalne krizne situacije. Razgovaralo se o ulozi visokog predstavnika i njegovog ureda u BiH i izneseni su različiti stavovi o posljedicama nametnutih odluka. Također je razgovarano i o potrebi rješavanja svih spornih unutarnjih pitanja dijalogom i kompromisima, kao i o predstojećim lokalnim izborima i izmjenama Izbornog zakona BiH.

Razgovaralo se i o mogućnostima uspostavljanja bolje međuparlamentarne saradnje, kako kroz susrete odgovarajućih grupa prijateljstva tako i kroz saradnju parlamentarnih komisija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću