MENI
22.4.2024

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj dimenziji CEI Sredoje Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative (CEI) Sredoje Nović učestvovao je u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI.

Prvi sastanak Konvencije za jačanje CEI, koji je održan u Trstu 12. februara ove godine, potvrdio je značaj misije ove regionalne multilateralne organizacije kao jednog od ključnih promotera evropskih integracija i održivog razvoja kroz regionalnu saradnju. U tom kontekstu, na sastancima Konvencije za jačanje CEI razgovaralo se o potrebi za povećanjem kapaciteta i vidljivosti CEI, posebno njegove parlamentarne dimenzije.

Na sastanku u Rimu razgovarano je o zaključcima sa prvog sastanka Konvencije za jačanje CEI, među kojima se ističe mogućnost uspostavljanja ureda CEI pri ključnim institucijama Evropske unije (EU) u Briselu u cilju jačanja odnosa CEI sa institucijama EU i uspostavljanja okvirnog partnerstva sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.

U Rimu su razmijenjene ideje i stavovi u vezi sa unapređenjem i jačanjem upravljanja CEI radi postizanja političkih ciljeva koje dijele države članice, posebno u vezi s pitanjem procesa proširenja EU i saradnjom država članica u pravcu snažnijeg ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja.

Bilo je riječi i o potrebi jačanja uloge Izvršnog sekretarijata CEI, kako u vezi sa poboljšanjem institucionalne komunikacije država članica tako i u vezi sa daljim razvojem CEI Agende mladih i jačanja lokalne dimenzije ove regionalne multilateralne organizacije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću