MENI
24.3.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić razgovarao sa generalnim sekretarom IPU

„U okviru učešća na 148. skupštini Interparlamentarne unije (IPU) koja se održava u Ženevi, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se danas sa generalnim sekretarom IPU Martinom Chungongom i upoznao ga sa radom PSBiH i koracima koje preduzima u cilju jačanja njegove uloge.

Generalni sekretar IPU Chungong čestitao je građanima Bosne i Hercegovine otvaranje pregovora sa Evropskom unijom i rekao da je to odluka koja je važna  za budućnost svih  građana BiH, ali i Evropske unije.

Na sastanku, upriličenom pred početak zasjedanja skupštine IPU, Zvizdić je svog domaćina upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u BiH i o napretku na putu euroatlantskih integracija. Rekao je da BiH, zbog negativnih iskustava iz prošlosti,  pokušava biti glas dijaloga i razuma u svijetu i naglasio da ratovi i sukobi nikome nisu donijeli ništa dobro. “Sukobi i ratovi nisu rješenje, već naprotiv, potreban nam je dijalog među civilizacijama. Na tome intenzivno radimo i zato se trudimo da organiziramo što više sastanaka i konferencija koje će slati poruke međusobnog razumijevanja i tolerancije”, rekao je tokom sastanka Zvizdić i predložio da Parlamentarna skupština BiH i IPU u narednom periodu zajednički organiziraju konferenciju u Sarajevu koja će se baviti pitanjem izgradnje mira i demokratskog, inkluzivnog i prosperitetnog društva. “Sarajevo je grad koji je simbolično mjesto susreta različitih vjera, kultura i civilizacija, to je grad u kojem se „Istok susreće sa Zapadom“ i mislimo da bi to bilo najbolje mjesto za odrźavanje IPU konferencije”, rekao je Zvizdić i izrazio spremnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za saradnju sa najstarijom parlamentarnom organizacijom na promoviranju mira i demokratije, te učešća mladih u radu parlamenata.“(saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću