MENI
25.7.2012

Održana sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova


Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova je na danas održanoj 8. sjednici razmatrala pismo predsjednice Komisije za rodnu ravnopravnost Parlamenta Španije, Marie de Carmen Quintanilla Barba.

Na osnovu dopisa Kolegija Predstavničkog doma PSBiH koji se odnosi na inicijativu poslanice Ismete Dervoz za donošenje Odluke koja će osigurati zaustavljanje diskriminacije i ostvarivanje ravnopravnosti u jeziku, Komisija je usvojila Odluku o osnivanju Radne grupe za izradu dokumenata za ostvarivanje ravnopravnosti u jeziku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zadatak Radne grupe je da na temelju provedene analize i u skladu sa propisima, jezičkim i drugim standardima, kao i na temelju komparativne analize Istraživačkog sektora Sekretarijata PSBiH pripremi prijedlog dokumenta koji će Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razmotriti i u odgovarajućoj formi dostaviti Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjev Neformalne ženske romske mreže u BiH „Uspjeh“ za učešće Romkinja u radu Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH je proslijeđen Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Razmatran je Izvještaj s tematske sjednice „Položaj Romkinja u zakonima, politikama i praksi, prezentacija izvještaja NVO-a „Prava za sve“ i „ICVA“ o nasilju nad Romkinjama u porodici“, uz zaključak da se preporuke koje su usvojene na sjednici proslijede gender komisijama entitetskih parlamenata, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, gender institucionalnim mehanizmima u izvršnoj vlasti, kao i učesnicima tematske sjednice.

Usvojen je Izvještaj sa međunarodne konferencije „Cetinjski parlamentarni forum: žene, mir, sigurnost – dvije godine kasnije“, koja je održana u Budvi 25. i 26.6.2012.g. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću