MENI
26.7.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Bećirović: 27. juli, Dan ustanka protiv fašizma u BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović povodom 27. jula, Dana ustanka protiv fašizma u Bosni i Hercegovini, izdao je saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

„Vrijednosti koje simbolizira 27. juli i danas imaju svoje veliko značenje, jer nas podsjećaju na općenarodni, izvorni pokret svih naroda i narodnosti BiH, koji su zajedno krenuli u borbu protiv fašizma i okupacije. Bosna i Hercegovina je 27. jula, prije 71 godine, ustala protiv najvećeg zla 20. vijeka, rekavši „ne“, fašizmu, okupaciji i izdaji.

Nažalost, nismo dovoljno dobro baštinili tekovine ustanka i uspješne antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu zbog čega njegovo okončanje nije predstavljalo i kraj ratovanja na ovim prostorima. Štaviše, čak i nakon 1995. godine, među stanovništvom naše zemlje još uvijek imamo prisutne pojave raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i huškanja jednih naroda protiv drugih što je u današnjim uslovima pogodno tlo za razvoj i narastanje fašističkih ideologija.

U okolnostima u kojima smo svjedoci povampirenja onih snaga u Bosni i Hercegovini i neposrednom susjedstvu, koje svim silama nastoje prekrojiti historiju minimizirajući ulogu antifašista, pokušavajući da afirmiraju najmračnije ideologije i njihove nosioce, pred sve antifašiste se postavlja imperativ aktivnijeg i snažnijeg očitovanja i suprotstavljanja revizionizmu. Smatram da svi organi zakonodavne i izvršne vlasti, zajedno sa najširim krugom nevladinih i drugih organizacija koje baštine antifašizam, imaju historijsku dužnost da reafirmiraju sve vrijednosti antifašističkog pokreta i sve vrijednosti koje su prihvatila savremena demokratska društva koja se temelje na poštivanju ljudskih prava i sloboda.

Pojave neofašizma, neonacizma i šovinističkih ideologija samo pokazuju da različiti oblici antidemokratskih ideologija nisu nestali i da se danas samo ispoljavaju na drugačiji način. Zbog toga, ali prije svega zbog vlastitih najtežih iskustava, Bosna i Hercegovina trajno i čvrsto mora biti dio savremenog globalnog antifašističkog fronta.
Svim antifašistima Bosne i Hercegovine čestitam Dan ustanka protiv fašizma, 27. juli“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću