MENI
27.2.2024

Održana 16. sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije

Na 16. sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu podržani principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, koji se razmatra po skraćenom postupku, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Komisija je usvojila zaključak kojim je od Ministarstva komunikacija i prometa BiH zatražila da dostavi pismene odgovore na sva pitanja koja su u raspravi o principima Prijedloga zakona postavili članovi Komisije.

U vezi sa dokumentom Nacrt zakona o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Komisija je usvojila zaključak da taj dokument uputi Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, uz zahtjev da Ministarstvo što hitnije utvrdi Prijedlog zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu i tekst Nacrta zakona, kojeg je izradila Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH.

Članovi Komisije podržali su poslaničku inicijativu Nihada Omerovića kojom se traži uvođenje automatskog prosljeđivanja SMS poruke za državljane koji putuju van granica Bosne i Hercegovine.

Podržan je Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Komisija nije podržala Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH - studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH. Komisija je usvojila zaključak kojim je od Ministarstva komunikacija i prometa BiH zatražila da napravi sveobuhvatnu analizu prenesenih ovlaštenja, uključujući sve subjekte na koje su prenijeta ovlaštenja i imajući u vidu raspravu članova Komisije o Izvještaju o provedenoj reviziji učinka o temi „Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH - studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH“.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je razmatranje Obavještenja o zaključcima 39. redovne sjednice Kolegija Gradskog vijeća Tuzle, kao i razmatranje Predstavke u vezi s provođenjem Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću