MENI
27.2.2024

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa članovima CIK-a BiH

Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Branislav Borenović, zamjenica predsjedavajućeg Ermina Salkičević – Dizdarević, te članovi Komisije Safet Kešo i Nenad Grković razgovarali su danas sa članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koje je predvodila predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Članovi Komisije upoznali su članove CIK-a BiH sa poslovničkim nadležnostima Komisije i dosadašnjim radom, koji podrazumijeva uspostavljanje kontakata i saradnje sa svim relevantnim institucijama u procesu borbe protiv korupcije. Naglašeno je da je jedan od ključnih ciljeva rada Komisije nastojanje da se institucije BiH probude i snažnije angažuju u procesu borbe protiv korupcije.

Najveći dio sastanka bio je posvećen načinima i mogućnostima da se spriječi ili suzbije politička korupcija, odnosno korupcija prisutna tokom izbornog procesa, što je zajednički ocijenjeno kao jedan od najopasnijih oblika korupcije u našem društvu iz kojeg se, kako je rečeno, razvijaju mnoge druge nezakonite i koruptivne radnje i postupci. S tim u vezi bilo je riječi i o prijedlozima za izmjene Izbornog zakona BiH, posebno u dijelu zaštite integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

Članovi CIK-a BiH kazali su kako su sva saznanja i dokaze o korupciji na biračkim mjestima prijavljena Tužilaštvu BiH i drugim nadležnim tužilaštvima, te upozorili da nisu zadovoljni radom pravosudnih institucija u rješavanju tih predmeta.

Tokom susreta izraženo je obostrano opredjeljenje za nastavak institucionalne saradnje, kako kroz razmjenu relevantinih informacija tako i kroz češće susrete i sastanke. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću