MENI
23.2.2024

Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Albin Muslić i Radovan Kovačević učestvovali u Beču na 23. zimskom zasjedanju PSOSCE-a

Zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Albin Muslić i Radovan Kovačević učestvovali su u Beču na 23. zimskom zasjedanju PSOSCE-a, koje je okupilo više od 230 parlamentaraca iz 54 zemlje regiona OSCE-a.

Zasjedanje je otvoreno zajedničkom sjednicom generalnih komiteta i govorima predsjedavajuće PSOSCE-a Pie Kaume i predsjednika Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfganga Sobotke, koji su istaknuli značaj PSOSCE-a i njene nezavisnosti, te govorili o sukobima u Ukrajini i pojasu Gaze i posljedicama i izazovima s kojima je svijet suočen.

Zasjedanje je nastavljeno sjednicama tri generalna komiteta PSOSCE-a, na kojima se raspravljalo o radu OSCE-a u Ukrajini u ratnim uvjetima, tehnološkom napretku umjetne inteligencije sa sigurnosnim implikacijama, kao i o političkim disidentima i zatvorenicima unutar regiona OSCE-a. Istaknuta je stalna podrška PSOSCE-a u okončavanju sukoba, kao i nastojanje za oslobađanje političkih zatvorenika.

Drugog dana zasjedanja razmatrane su i aktivnosti parlamentarne dimenzije OSCE-a, s naglaskom na međunarodne promatračke misije u Azerbejdžanu i Srbiji. O ovoj temi diskutirao je i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Radovan Kovačević, koji je kazao da su posmatrači iz BiH zaključili kako su izbori u Republici Srbiji održani u fer i demokratskoj atmosferi, te u skladu s izbornim standardima. Prema riječima Kovačevića, nema razloga za sumnju da izborni rezultati zaista prikazuju volju i politički izbor građana Srbije, bez obzira odgovara li to nekome ili ne. Kovačević je upozorio i na to da su, kako je rekao, glasači iz Bosne i Hercegovine, od kojih velika većina njih iz Republike Srpske, a koji imaju pravo glasa, bili izloženi svakojakim napadima od stranaka opozicije u Srbiji. Pominjući i medijske napade, Kovačević je ocijenio da je to bila histerična i dramatična situacija koja je kreirala nepovjerenje prema namjerama i pozadini napada, te zaključio da su izbori u Srbiji bili pošteni i demokratski, da je narod izabrao svoje vođe i da se to treba poštovati.

Članovi delegacija parlamenata iz regiona Jugoistočne Evrope sastali su se na marginama zasjedanja sa potpredsjednikom PSOSCE-a i specijalnim izaslanikom PSOSCE-a za Jugoistočnu Evropu Kyriakosom Hadjiyiannijem, s kojim se razgovaralo o organizaciji predstojeće konferencije zemalja Jugoistočne Evrope u organizaciji PSOSCE-a. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću