MENI
23.2.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović sastao se u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović održao je danas u Zagrebu radni sastanak s predsjednkom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Dr. Dragan Čović izvijestio je o toku razgovora političkih stranaka u BiH u vezi s reformom izbornog zakonodavstva. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Čović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se ispravila nepravedna praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koja se ponovno dogodila i na Općim izborima 2022. godine. Naglasili su kako je uspostavljanje pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda osnovni preduslov za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i skladne odnose među tri naroda.

Osvrnuvši se na nedavnu posjetu BiH zajedno s predsjednicom Evropske komisije von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provedbi reformi koje preduzima Vijeće ministara BiH s Borjanom Krišto na čelu.

Uoči izrade novog izvještaja Evropske komisije o BiH pozvao je sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Evropskom vijeću u martu. Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u ovom procesu, kazao je Plenković.

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH, te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku cijele BiH. Vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je sa svoje strane spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH. Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s tim projektom, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH.

Dr. Čović i Plenković razgovarali su i o pripremama za 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, koji će se održati od 16. do 20. aprila i na kojemu je Hrvatska i ove godine zemlja partner." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću