MENI
26.1.2024

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovala na prvom dijelu redovnog plenarnog zasjedanja PSVE u Strazburu

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovali su na prvom dijelu redovnog plenarnog zasjedanja PSVE, koje je ove sedmice održano u Strazburu.

Članica Delegacije Snježana Novaković - Bursać izabrana je za potpredsjednicu PSVE za ovu godinu. Kao potpredsjednica PSVE, Novaković - Bursać predsjedavala je raspravom na temu „Navodi o sistematskom mučenju i neljudskom ili ponižavajućem tretmanu ili kažnjavanju u pritvorskim jedinicama u Evropi.“

Za potpredsjednka Grupe socijalista, demokrata i zelenih (SOC) u PSVE izabran je  predsjedavajući bh Delegacije Saša Magazinović, dok je za potpredsjednicu političke grupe Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) izabrana članica Delegacije Sabina Ćudić. Na prijedlog Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE, članica Delegacije PSBiH i članica Komiteta Mia Karamehić – Abazović izabrana je za predstavnicu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Evropskoj komisiji (za borbu) protiv rasizma i netolerancije (ECRI). Ova imenovanja članica i članova Delegacije PSBiH u PSVE predstavljaju iskorak u radu Delegacije i otvaraju mogućnosti da se glas naše države u ovoj važnoj instituciji čuje glasnije.

Poslanik iz Republike Grčke Theodoros Rousopoulos izabran je za novog predsjednika PSVE. Na toj funkciji naslijedio je Tiny Koxa iz Nizozemske. Poslanik Rousopoulos je 35. predsjednik PSVE od 1949. godine i prvi je grčki državljanin na toj funkciji.

U uvodnom govoru novoizabrani predsjednik PSVE naglasio je da će mu prioritet tokom predsjedavanja biti Ukrajina i nastojanje da se kazne svi zločini počinjeni na teritoriji te države. “Naše Vijeće se svakodnevno suočava s nedostatkom brige za ljudska prava, sa ugnjetavanjem uzrokovanim nedostatkom demokratskih ideala, čak i u zemljama koje demokratski biraju svoje lidere”, rekao je Rousopolos. “Ovdje smo da ih podsjetimo na ono što su kao obavezu preuzeli ratificirajući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i brojne druge dokumente“, kazao je. Novoizabrani predsjednik PSVE najavio je i to da će posebnu pažnju posvetiti temi vještačke inteligencije, zaštiti životne sredine i otklanjanju društvenih, profesionalnih, ekonomskih i drugih oblika nejednakosti.

Članovi PSVE tokom zasjedanja birali su i novog komesara za ljudska prava. Većinom glasova u drugom krugu glasanja, na šestogodišnji mandat je izabran kandidat Republike Irske Michael O'Flaherty. On će na toj poziciji zamijeniti Dunju Mijatović iz Bosne i Hercegovine, kojoj je istekao šestogodišnji mandat na ovoj prestižnoj funkciji. Dunja Mijatović je svojim djelovanjem ostavila snažan trag u Vijeću Evrope i osvjetlala obraz Bosne i Hercegovine, ocijenjeno je u Strazburu.

Članovi PSVE su na ovom zasjedanju birali i sudije u Evropskom sudu za ljudska prava iz tri države. Izabrani su Gediminas Sagatysa - sudija iz Litvanije, Stéphane Pisani - sutkinja iz Luxemburga i Diana Petrova Kovacheva - sutkinja iz Bugarske. U narednom periodu se očekuje da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputi Vijeću Evrope kandidate za sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine kako bi PSVE mogla izabrati novog bosanskohercegovačkog sudiju/sutkinju u Evropskom sudu za ljudska prava.

Tokom prvog dijela plenarnog zasjedanja PSVE raspravljalo se, između ostalog, o situaciji na Bliskom istoku, migracijama i azilu u izbornim kampanjama i posljedicama po prava migranata, globalizaciji u vrijeme krize i rata i ulozi OECD-a u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, situaciji u kojoj se nalaze djeca Ukrajine, demokratskoj budućnosti Bjelorusije, te garantiranju medijskih sloboda i sigurnosti novinara.   

Članovima PSVE obratili su se predsjednik Republike Kipar Nikos Christodoulides, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, te Daniel Risch, premijer Lihtenštajna, zemlje koja predsjedava Komitetom ministara. Svoja obraćanja na plenarnom zasjedanju imale su i generalna sekretarka Vijeća EvropeMarija Pejčinović Burić, kao i dosadašnja komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Naredno redovno plenarno zasjedanje PSVE planirano je za sredinu aprila ove godine. (kra


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću