MENI
21.12.2023

Članovi Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH razgovarali sa predstavnicima Agencije za osiguranje u Bosni i Hercegovini

Članovi Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu sa predstavnicima Agencije za osiguranje u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Agencije, zajedno sa saradnicama, prezentirala je rad ove institucije, kao samostalne upravne organizacije osnovane Zakonom o Agenciji za osiguranje u Bosni i Hercegovini, te iznijela određene podatke iz sačinjene prezentacije o radu ove Agencije.

Izneseno je niz podataka o trenutnim aktivnostima koje provodi Agencija, poput sačinjavanja analiza usaglašenosti entitetskih zakona kojim se uređuje rad društava za osiguranje, razmatranja nacrta, prijedloga izmjena i dopuna zakona u skladu sa nadležnostima Agencije, izrade relevantnih dokumenata o stanju u sektoru osiguranja, zaključivanja ugovora, prikupljanja, obrade i objavljivanja statističkih izvještaja.

Također, navedene su aktivnosti na polju ugovora o saradnji za razmjenu podataka s nadležnim organima drugih zemalja, uz saradnju s entitetskim agencijama za nadzor osiguranja, kao i učešće u radu s radnim grupama za evropske integracije na izradi Programa integrisanja BiH u Evropsku uniju.

Nadležni iz Agencije govorili su o izazovima sa kojim se suočava Agencija, o različitom vremenu izrade i usvajanja entitetskih zakona i podzakonskih akata iz oblasti osiguranja, potrebi za povećanjem broja uposlenih kroz izmjene regulativnih akata, a sve u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i mišljenja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini iz 2019. godine.

Članovi Zajedničke komisije naglasili su da podržavaju aktivnosti Agencije kako bi se unaprijedio rad u oblasti osiguranja na nivou Bosne i Hercegovine u skladu sa nadležnostima Komisije.  

Članovi Zajedničke komisije zahvalili su se predstavnicima Agencije na iscrpnom izlaganju, te konstatirali da će im prezentirane informacije biti veoma korisne u njihovom daljnjem parlamentarnom radu. Zaključili su da je praksa organiziranja ovakvih sastanaka korisna i članovima Komisije, ali i predstavnicima institucija BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću