MENI
6.12.2023

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović govorio u Evropskom parlamentu

Znamo šta se desi kad međunarodni partneri okrenu glavu

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH Saša Magazinović obratio se u Evropskom Parlamentu na posebnom događaju o proširenju Evropske unije (EU) koji je organiziran od strane poslaničke grupe socijalista i demokrata (S&D).

Magazinović je u svom obraćanju istaknuo da je Bosna i Hercegovina nedavno, prema riječima komesara za proširenje Olivéra Várhelyia, dobila do sada najbolji izvještaj o napretku koji je omogućio uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu sa EU. Ipak, dodao je, na primjeru Bosne i Hercegovine je primjetno da postoje države koje se protive proširenju. U tom smislu je pozvao da se stvari nazovu pravim imenom i da se prestanu koristiti argumenti kao što je „reforma EU“, „dodatni uslovi“ i sl. kako bi se prikrio stav pojedinih članica da su u ovom trenutku protiv proširenja.

Magazinović je posebno naglasio da Bosna i Hercegovina, nažalost, u ne tako davnoj istoriji, ima iskustvo o tome šta se dogodi kada međunarodni partneri okrenu glavu i izmaknu se pred nepravdom i nanošenjem zla i štete, dodavši da živimo u vremenu velikih izazova kada na to trebamo podsjećati i da imamo pravo tražiti da se učini sve da se bilo koji oblik nepravde i nesreće ne ponovi građanima Bosne i Hercegovine, svjesni mogućih posljedica pogrešnih odluka EU. 

Predsjednica S&D grupe u Evropskom parlamentu Iratxe Garcia Perez naglasila je da je vrijeme da se okonča najduži period u istoriji EU bez prijema novih članica. Pedro Marques, potpredsjednik S&D grupe zadužen za vanjsku politiku, istaknuo je stav da proces proširenja treba nastaviti čim prije, te da proširenje EU ostaje prioritet za evropske socijaliste i demokrate. Eurozastupnik iz Hrvatske Tonino Picula, uz jasno iskazanu podršku procesu proširenja, naglasio je da se članstvo u EU nerijetko gleda kroz finansijsku pomoć, infrastrukturne radove i sl., ali da osim toga članstvo u EU podrazumijeva i ljudska prava, zaštitu novinara, vladavinu prava… 

Magazinović je tokom boravka u Briselu učestvovao i na Političkom forumu na visokom nivou između Bosne i Hercegovine i EU, kojem su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz Bosne i Hercegovine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću