MENI
24.10.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić učestvuje na Drugom parlamentarnom samitu Međunarodne platforme za Krim

“Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić učestvuje na Drugom parlamentarnom samitu Međunarodne platforme za Krim, koji se, u organizaciji Parlamenta Češke Republike i Parlamenta Ukrajine, održava u Pragu i kojem prisustvuju predstavnici parlamenata iz više od pedeset zemalja.

Na otvaranju plenarnog zasjedanja prisutnima su se, između ostalih, obratili predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Marketa Pekarova Adamova, predsjednik Senata Češke Miloš Vystrčil, predsjednik Vlade Češke Republike Petar Fiala, predsjednik Parlamenta Ukrajine Ruslan Stefanchuk, a putem video – linka i predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy.

Dr. Denis Zvizdić je tokom svog obraćanja rekao da je u proteklom periodu cijeli svijet svjedočio herojskoj borbi ukrajinskog naroda za slobodu i opstanak i naglasio da koristi priliku da iznese iskustvo Bosne i Hercegovine, koja je također prije samo trideset godina bila predmet agresije.

Rekao je da je važno da međunarodna zajednica nastavi pružati vojnu i svaku drugu pomoć Ukrajini. “Nadam se da je pouka izvučena iz užasnog iskustva Bosne i Hercegovine kada je uveden embargo na uvoz oružja i uskraćeno pravo na odbranu, dok je svijet zatvarao oči pred strašnim zločinima koje je bošnjački narod pretrpio, a što je kulminiralo genocidom u Srebrenici. Ne smijemo dopustiti da se nešto slično dogodi u Ukrajini ili u bilo kojem drugom dijelu svijeta, posebno na Bliskom istoku.
Potrebno je što prije uspostaviti međunarodni sud za procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Ukrajine. Sličan sud osnovan je i za bivšu Jugoslaviju, i iako nije postigao apsolutnu pravdu, ispunio je važnu historijsku zadaću definiranjem određenih pravnih činjenica nizom presuda. Njime je jasno definirano ko su ratni zločinci, a ko su ljudi koji su se časno borili za slobodu i suverenitet svoje domovine.”, rekao je tokom obraćanja dr. Zvizdić.
Naglasio je i da se svijet trenutno suočava s nizom globalnih izazova i dodao: “Svi trebamo osuditi svaki napad na međunarodno priznatu državu. Time štitimo sebe i svoje pravo na slobodu. Ako se ne zauzmemo za slobodu i demokratiju u svakom dijelu svijeta, nećemo moći zagovarati te vrijednosti u vlastitoj zemlji.“, rekao je tokom obraćanja zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić.

Samitu prisustvuje i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj Martina Mlinarević.“ (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću