MENI
24.10.2023

Delegat u Domu naroda PSBiH Džemal Smajić učestvovao u Ljubljani na simpozijumu o transparentnosti državnih parlamenata

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Džemal Smajić učestvovao je u Ljubljani na simpozijumu o transparentnosti državnih parlamenata.

Na simpozijumu, kojeg su organizovali Državni zbor Republike Slovenije i Institut “Danas je nov dan”, predstavljen je regionalni indeks otvorenosti i transparentnosti državnih zakonodavnih institucija u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, koji već nekoliko godina u cijelom regionu izrađuje mreža nevladinih organizacija pod nazivom “Action See”.

Učesnici simpozijuma vodili su raspravu i o regionalnom indeksu otvorenosti i transparentnosti parlamenata, kao i panel diskusiju o ulozi parlamenata u promovisanju aktivnog građanstva, te ulozi umjetne inteligencije u parlamentima 21. stoljeća.

Učesnici simpozijuma razmijenili su informacije i dobre prakse u vezi sa ovim temama. U diskusijama je naglašeno da transparentnost, otvorenost, integritet i efikasnost rada najviših zakonodavnih institucija predstavljaju ključne elemente demokratskog, uključivog i otvorenog društva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću