MENI
13.9.2012

Članovi kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli se sa predsjednikom Senata Kanade


Bosna i Hercegovina i Kanada su dvije prijateljske zemlje koje ni izbliza ne koriste priliku za jače ekonomsko i svako drugo povezivanje, istaknuto je danas prilikom razgovora predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Milorada Živkovića i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjena Tadića sa delegacijom Senata Kanade koja boravi u četverodnevnoj radnoj posjeti našoj zemlji. Inače, kanadsku delegaciju predvodi predsjednik Senata Kanade Noel Kinsela.

Predsjedavajući Živković potencirao je priliku za veće učešće kanadskih investitora u sferi rudarstva, elektroenergetskog sektora i poljoprivrede ali i dodao da je u tom cilju bitno razvijati snažnije odnose između dvije zemlje, njihovih vlasti, privrednika i građana. Danas je posebno potencirana snažna potreba koja se osjeća za konzulatom Kanade u našoj zemlji kako bi se iz prve ruke prikupile informacije o značajnim mogućnostima ulaganja u Bosni i Hercegovini. Također, istaknuto je da je nužno potpisati međudržavne ugovore o socijalnom osiguranju, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kao i vrlo interesantan sporazum kojim se predviđa razmjena mladih između dvije zemlje.

Gospodin Tadić istakao je mogućnost da Kanada ispuni nedostatak u tehnologiji kojom bi se iskorištavali značajni prirodni resursi kojima raspolaže Bosna i Hercegovina i dodao da u našoj zemlji školovanje producira prilično kvalitetne kadrove koji bi rukovali tom tehnologijom. S druge strane, takvi aranžmani koristili bi i Kanadi koja bi se dodatno primakla evropskom tržištu.

Po riječima predsjednika Senata Kinsele, programi dizajnirani za povećanje mobilnosti mladih pružit će mogućnost da mladi iz Bosne i Hercegovine određeno vrijeme provedu u Kanadi, rade, ostvare određenu zaradu i uspostave korisne kontakte koji im po povratku u BiH mogu biti od izuzetne koristi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću