MENI
14.9.2012

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac razgovarao s ambasadorom Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, Halid Genjac razgovarao je danas s ambasadorom Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani, Kieranom Dowlingom.

Prilikom susreta ambasador Dowling je, između ostalog, rekao kako Irska podržava napore koje naša zemlja ulaže na putu za Evropsku uniju. „Irska je mala zemlja sa dugom historijom borbe za ljudska prava tako da potpuno razumijemo situaciju u BiH, kao što podržavamo njenu EU perspektivu“, naglasio je on.

Predsjedavajući Zajedničke komisije, Halid Genjac je rekao kako je prioritet Bosne i Hercegovine ispunjavanje obaveza iz Mape puta, odnosno usaglašavanje amandmana na Ustav BiH u skladu sa Presudom suda za ljudska prava u Strazburu, u predmetu Sejdić – Finci. „Promjena Ustava je u svakoj zemlji veliki problem, a u BiH predstavlja posebno složeno pitanje. Koliko god bude snage za kompromis, toliko brzo će se napredovati. Nije lako, ali vjerujemo da ćemo uspjeti doći do jedinstvenog stava. Zemlje okruženja napreduju na evropskom putu i BiH ne smije zaostajati“, naglasio je Genjac. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću