MENI
14.9.2012

Predsjedavajući delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, Šemsudin Mehmedović se obratio učesnicima konferencije „Energetski izazovi u euromediteranskom regionu“ koja se održava u Maroku


Predsjedavajući Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), Šemsudin Mehmedović obratio se učesnicima konferencije „Energetski izazovi u euromediteranskom regionu“, koja se održava u Maroku, istakavši da Bosna i Hercegovina posjeduje izuzetne prirodne pretpostavke za korištenje obnovljivih izvora energije.

„Sa druge strane, problem je u politički nestabilnom regionu koji nije primamljiv za ovakvu vrstu investiranja, kao i u manjku interesovanja akademske zajednice i predstavnika vlasti da se radi na sopstvenim istraživačko-razvojnim projektima, koji bi omogućili da se ide ukorak sa vremenom u ovoj energetsko-razvojnoj, strateškoj grani“, rekao je Mehmedović, pozivajući investitore da ulažu u korištenje obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.

U toku konferencije prezentirana je analiza korištenja obnovljivih i neobnovljivih izvora energije u euromediteranskom regionu, sa strateškim planovima do 2020.g. Investitori su pokazali veliko interesovanje za ovu vrstu ulaganja, pri čemu je istaknuto da je cijena energije dobijene solarnim izvorima ili vjetroelektranama velika, dok je korist zbog zaštite okoline daleko veća, tako da se početna ulaganja dugoročno isplate. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću