MENI
12.10.2015.

Делегација Парламентарне скупштине БиХ на 61. годишњем засједању Парламентарне скупштине НАТО-а


Чланови Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Сјеверноатлантског савеза (ПСНАТО), предсједавајући Никола Ловриновић и члан Делегације Асим Сарајлић, учествују на 61. годишњем засједању Парламентарне скупштине НАТО-а (ПСНАТО), чији је пленарни дио почео данас у норвешком граду Stavangeru.

У резолуцији, која је усвојена током пленарног засједања, изражена је пуна и стална подршка процесу проширења НАТО-а. Осим подршке Црној Гори за чланство у НАТО, у резолуцији се пружа и пуна подршка тежњама за чланством Босне и Херцеговине, Грузије и Македоније.

На отварању пленарног дијела засједања учесницима су се обратили предсједавајући ПСНАТО Michael Turner, генерални секретар НАТО-а Jens Stoltenberg, те, у име домаћина, премијерка Владе Краљевине Норвешке Erna Solberg.

Уочи засједања одржани су састанци свих пет комитета ПСНАТО, током којих се расправљало о односима НАТО-а и Русије, о војној акцији Русије у Сирији, о актуелном стању у Украјини, као и о глобалним изазовима мигрантске кризе.

На сједницама комитета више пута је потврђено пуно опредјељење ПСНАТО за наставак политике “отворених врата” и проширења НАТО-а. Наглашено је да се од институција Босне и Херцеговине очекује имплементација иницијатива Самита НАТО-а у Велсу, као и испуњавање услова за почетак реализације Акционог плана за чланство (МАП).

На маргинама засједања ПСНАТО у Ставангеру, Делегација ПСБиХ, у чијем је саставу био и амбасадор БиХ у Краљевини Норвешкој Емир Пољо, имала је и сусрете са члановима делегација Црне Горе, Хрватске, Мађарске и Србије. Током ових сусрета потврђена је потреба да се интензивира регионална сарадња и размјена позитивних пракси и иницијатива, као и спремност земаља региона да наставе са пружањем међусобне подршке на путу ка европским и евроатлантским интеграцијама. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу