MENI
14.9.2012

Članica delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Ismeta Dervoz obratila se na konferenciji Mreže parlamentaraca Žene oslobođene nasilja Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PS Vijeća Evrope


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PS VE), koja je ujedno i članica Mreže parlamentaraca Žene oslobođene nasilja Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PS VE, Ismeta Dervoz, obratila se danas na konferenciji „Zakonodavci trebaju slobodu od nasilja učiniti realnošću“, koja se održava u Tirani.

„Važno je podići svijest na nivo nulte tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u porodici i unaprijediti zakonski okvir i mjere koje će onemogućiti toleranciju nasilja“, rekla je ona. Na konferenciji koja se održava uz učešće predsjedavajuće Parlamenta Albanije, Jozefine Topalli, predsjedavajućeg Komiteta za ženska prava i rodnu ravnopravnost Parlamenta Evrope, Michaela Gustafssona i brojnih eksperata iz oblasti rodno zasnovanog nasilja, Dervoz je ukazala i na značaj preventivnog djelovanja i obrazovanja mladih, kao i na neprihvatljivost bilo kog oblika diskriminacije na bazi roda i spola.

U toku konferencije je predstavljen i „Vodič za parlamentarce“ u kom se nalaze najznačajniji dijelovi Istanbulske konvencije koja, između ostalog, promovira internacionalnu saradnju u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću