MENI
17.9.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, Milorad Živković na 6. sastanku Radne grupe parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Milorad Živković učestvovat će na 6. sastanku Radne grupe parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se 18. septembra 2012. godine održava u Beogradu.

Kako je najavljeno, učesnici će raspravljati o sveobuhvatnom izvještaju pripremljenom od strane predsjedavajuće SEECP-a, Narodne skupštine Republike Srbije. Izvještaj predstavlja analizu postojećih prijedloga za institucionalizaciju parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, tako da se u sveobuhvatnom izvještaju nalaze i prijedlozi parlamenata Bugarske i Turske po tom pitanju. Također, u okviru ove tačke, predviđen je i pregled komentara i ideja o narednim koracima u Procesu, a u cilju pripreme nacrta izvještaja koji će biti prezentiran na Konferenciji predsjednika parlamenata SEECP-a, koja će se pod predsjedavanjem Makedonije održati u maju 2013. godine.

Učesnici će tokom održavanja 6. sastanka razmijeniti mišljenja i o izvještaju o aktivnostima Radne grupe Parlamentarne dimenzije SEECP-a tokom predsjedanja Republike Srbije, gdje će naglasak biti na aktivnostima koje su provođene s ciljem institucionalnog jačanja SEECP-a. Kako se navodi, osnovne implikacije izvještaja su da je predsjedanje bilo posvećeno poboljšanju saradnje i vođenju projekata kroz aktivnosti Vijeća za nacionalnu saradnju i uz saradnju s Regionalnim sekretarijatom za parlamentarnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću