MENI
17.9.2012

Članica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Nermina Ćemalović razgovarala sa izvjestiocem Odbora za jednakost i nediskriminaciju PS Vijeća Evrope


Članica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Nermina Ćemalović danas je razgovarala sa izvjestiocem Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Jean Charles Gardettom.

Izvjestilac Gardetto se posebno interesirao za zakonodavstvo kojim se regulira učešće žena u politici, porodično zakonodavstvo, prevencija i borba protiv nasilja u porodici, uloga žena u procesu pomirenja u regiji, borba protiv trgovine ljudima i stanje romske populacije.
„Bosna i Hercegovina ima niz kvalitetnih zakona, kao i akcione planove za rješavanje određenih pitanja, ali postoji problem njihovog provođenja u praksi. Samo obrazovana i ekonomski nezavisna žena ima jednaku šansu kao mušakarac, što znači da će se sa poboljšanjem ukupne ekonomske situacije popraviti i stanje u ovoj oblasti“, rekla je Ćemalović. Ona je naglasila i da će preduzeti korake kako bi u proceduru za ratificiranje što prije bila stavljenja Konvencija Vijeća Evrope za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Gardetto je tokom susreta rekao kako zabrinjava pojava postojanja dvije škole pod jednim krovom. „Jedan od prioriteta je da se prekine sa takvim vidom diskriminacije, jer djecu jednostavno ne treba dijeliti“, naglasio je on. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću