MENI
18.9.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, Milorad Živković učestvovao na 6. sastanku Radne grupe parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Milorad Živković učestvovao je danas na 6. sastanku Radne grupe parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održao u Beogradu.

Na sastanku se raspravljalo o sveobuhvatnom izvještaju koje je pripremila Narodna skupština Republike Srbije (NS RS) kao predsjedavajuća SEECP-a u proteklom periodu, te o aktivnostima Radne grupe parlamentarne dimenizije SEECP-a tokom predsjedanja Republike Srbije.
U okviru svebuhvatnog izvještaja, raspravljano je o tehničkim aspektima dva različita prijedloga institucionalizacije parlamentarne dimenzije SEECP-a, koji su predstavljeni od strane parlamenata Turske i Bugarske. Istaknuto je da se oni odnose na sastav i broj članova parlametarnih delegacija u okviru buduće skupštine SEECP-a, kao i na način donošenja odluka u smislu različitih koncepcija konsenzusa i većinskog glasanja.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković je, tokom rasprave o sveobuhvatnom izvještaju, ukazao na činjenicu da se pitanje „kvoruma“ može gledati dvojako i to u smislu prisutnosti sjednicama i u smislu donošenja odluka. Prema njegovima riječima, takav stav bi rezultirao kompromisnim prijedlogom koji pomiruje načelo demokratske većine i želje manjih nacionalnih delegacija da zaštite svoje interese u okviru buduće SEECP parlamentarne skupštine. U vezi s tim, Živković je predložio da se veličina nacionalne delegacije određuje u skladu sa veličinom države, a da se pri samom donošenju odluka mora uzeti u obzir načelo procentualne prisutnosti svih parlamentarnih delegacija.

S obzirom da 6. sastanku nisu prisustvovali predstavnici Turskog parlamenta, rasprava je protekla u svjetlu razmjene ideja bez usvajanja konačnog zaključka o pojedinim aspektima, uz napomenu da će se spomenuta tehnička pitanja rješavati pravilnikom o radu buduće skupštine SEECP-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću