MENI
18.9.2012

Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH razgovarali sa nezavisnim ekspertom za pitanje nacionalnih manjina Ujedinjenih naroda


Predsjedavajući, Nedžad Jusić i članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vasilija Ibrahimagić, Hakan Varan, Jovanka Manzilović Šalaka i Tihomir Knežiček, razgovarali su danas sa nezavisnim ekspertom za pitanje nacionalnih manjina Ureda visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih naroda, Ritom Izsak.

Prezentirajući rad Vijeća, predsjedavajući Jusić je rekao kako ovo tijelo ima savjetodavnu ulogu, naglašavajući da bi zakonom trebalo regulirati njegov rad, povećati mu nadležnosti i odgovornosti. On je dodao da će se implementacijom Presude Sejdić – Finci poboljšati status nacionalnih manjina u BiH, navodeći da bi se prema mišljenju Vijeća, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao sastojati od 19 članova, od čega bi četvorica bila iz reda nacionalnih manjina, dok bi Predsjedništvo BiH trebalo imati i četvrtog člana koji ne bi bio iz reda konstitutivnih naroda.

Tokom susreta se govorilo i o terminima „nacionalne manjine“ i „ostali“, saradnji sa vijećima nacionalnih manjina na entitetskom nivou, popisu stanovništva, kao i općinskim izborima.
Kako je navela gospođa Izsak njen boravak u BiH će rezultirati pisanjem Izvještaja sa preporukama, koji će biti prezentiran Vijeću za ljudska prava UN. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću