MENI
18.9.2012.

Представници Савјета националних мањина БиХ разговарали са независним експертом за питање националних мањина Уједињених нација


Предсједавајући, Неџад Јусић и чланови Савјета националних мањина БиХ, Василија Ибрахимагић, Хакан Варан, Јованка Манзиловић Шалака и Тихомир Кнежичек, разговарали су данас са независним експертом за питање националних мањина Канцеларије високог комесара за људска права Уједињених нација, Ritom Izsak.

Презентујући рад Савјета, предсједавајући Јусић је рекао како ово тијело има савјетодавну улогу, наглашавајући да би законом требало регулисати његов рад, повећати му надлежности и одговорности. Он је додао да ће се имплементацијом Пресуде Сејдић – Финци побољшати статус националних мањина у БиХ, наводећи да би се према мишљењу Савјета, Дом народа Парламентарне скупштине БиХ требао састојати од 19 чланова, од чега би четворица била из реда националних мањина, док би Предсједништво БиХ требало имати и четвртог члана који не би био из реда конститутивних народа.

Током сусрета се говорило и о терминима „националне мањине“ и „остали“, сарадњи са савјетима националних мањина на ентитетском нивоу, попису становништва, као и општинским изборима.
Како је навела госпођа Izsak њен боравак у БиХ ће резултовати писањем Извјештаја са препорукама, који ће бити презентован Савјету за људска права УН. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу