MENI
19.9.2012

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović susreo se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Mađarske


"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Dragan Čović sastao se danas s zamjenikom ministra vanjskih poslova Mađarske Nameth Zsoltom.
Uz obostrano izraženo zadovoljstvo na upriličenom susretu, politički odnosi naše dvije zemlje ocijenjeni su iznimno dobrim i bez otvorenih pitanja čemu doprinosi visok intenzitet realiziranih službenih bilateralnih susreta kao što je i današnji.

Inače, glavne teme razgovora su bile politička i ekonomska situacija, socijalne i privredne prilike, predstojeći lokalni izbori te euroatlantski integracijski proces u Bosni i Hercegovini.
Predsjedavajući Čović je detaljno informirao gospodina Nemetha o aktuelnim političkim prilikama i odnosima u BiH i o funkcioniranju institucija zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima. U razgovoru o euroatlantskom integracionom procesu te zadacima iz Mape puta, dr. Čović je istakao kako su struktura BiH, trenutačne političke prilike i odnosi a svakako i predizborni period uvelike usporili dinamiku nužnih aktivnosti koje su pred bh. institucijama.
U tom kontekstu posebno je naglasio kako bez ustavne reforme nije realno očekivati ozbiljnije pomake u euroatlantskim integracionim procesima kao niti normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Neophodno je tražiti zajednička rješenja koja će biti zasnovana na principu apsolutne jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građana. To je pravi smjer za dobijanje normalnog ustavno - pravnog okvira za izgradnju stabilne i sigurne države interesantne za strana ulaganja i za osiguranje uvjeta za rješavanje brojnih nagomilanih privrednih i socijalnih problema, istakao je predsjedavajući Čović.

Nastavak razmjene iskustava u oblasti usvajanja europskih standarda te podrška Mađarske svakako su od velikog značaja Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i NATO-u.
Ocjenjeno je kako treba raditi na daljnjem jačanju i razvoju privrednih odnosa kao i unaprijeđenju i poboljšanju uvjeta za inteziviranje svih drugih oblika saradnje, za što postoji obostrani interes.
Visokom stepenu bilateralnih susreta na najvišem nivou će svakako doprinijeti i službena posjeta predsjednika Parlamenta Mađarske Bosni i Hercegovini, planirana za prvu sedmicu u oktobru.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Jozsef Pandur i šef Odjela za Zapadni Balkan Krisztian Posa." saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića. (kraj)  

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću