MENI
26.9.2012

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić u studijskoj posjeti Srbiji i Crnoj Gori


Na poziv i u organizaciji Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC), predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić u periodu od 25. do 27. 09. 2012. boravi u studijskoj posjeti institucijama zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Tokom prvog radnog dana posjete Dušanka Majkić je obavila razgovore sa predstavnicima SEESAC-a, Ministarstva odbrane, te Nacionalnim koordinatorom za malo i lako naoružanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Na ovim sastancima upoznala se sa aktivnostima Republike Srbije na poslovima rješavanja viškova naoružanja i vojne opreme, kao i vojnim kapacitetima za skladištenje naoružanja, te o rješavanju problema oduzimanja ilegalnog naoružanja od civilnog stanovništva.

Drugi dan posjete predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH susrela se sa predsjednikom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Dušanom Bajatovićem, te predsjednicom Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Narodne skupštine Republike Srbije, Jadrankom Joksimović. Pored pitanja kontrole procesa uvoza, izvoza i tranzita naoružanja i vojne opreme, predsjedavajući parlamentarnih komisija dvije države razgovarali su i o budućoj saradnji ovih odbora na polju parlamentarnog nadzora sektora odbrane i sigurnosti, te kontrole organizovanog kriminala i korupcije. Predsjedavajuća Zajedničke komisije upoznala je svoje sagovornike o radu Istražne komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provjeru zakonitosti i procesa uništavanja municije, minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme, u čijem su radu učestvovali prevashodno članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, čiji je Izvještaj o radu usvojio i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Predsjedavajuća Zajedničke komisije se, također, sastala i sa direktoricom Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, Sonjom Stojanović, te tom prilikom dogovorila buduće modalitete saradnje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sa ovim centrom na regionalnom nivou. Drugi dan radne posjete finaliziran je sastankom u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije, tokom kojeg je razgovarano o procesu kontrole uvoza, izvoza i tranzita naoružanja i vojne opreme.

Posljednji dan studijske posjete predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost boravit će u Podgorici, gdje će imati sastanke sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Crne Gore, te predsjednikom Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, Mevludinom Nuhodžićem. Na ovim sastancima biće razgovarano o programu uništavanja malog i lakog naoružanja u Republici Crnoj Gori „MONDEM“. Pored ovog pitanja, predstavnicima Skupštine Crne Gore biće prezentiran i Nacrt zakona o parlamentrarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti, u čijoj su izradi aktivno učestvovali i predstavnici ovog Odbora. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću