MENI
27.9.2012

Održana sjednica Kolegija Predstavničkog doma


Na održanoj 39. sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, razmatrana je inicijativa Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u vezi organiziranja hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH na kojoj bi se u drugom krugu odlučivalo o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Denisa Bećirovića. Također, na sjednici je razmatrana i inicijativa Kluba poslanika SNSD-a i Kluba poslanika SDS-a (14 poslanika iz Republike Srpske) o organiziranju hitne sjednice Predstavničkog doma 02. oktobra 2012. godine, na kojoj bi se odlučivalo o smjeni ministra vanjskih poslova BiH, Zlatka Lagumdžije, sa mogućnošću da na dnevnom redu sjednice budu i ostale tačke te pojedinačno navedena inicijativa da se u drugom krugu glasa o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Bećirovića.

Nakon razmatranja navedenih inicijativa, konstatirano je da inicijativa SDA ne ispunjava poslovničke uvjete iz člana 62. tačke (3) Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH za sazivanje hitne sjednice, a za inicijativu SDS-a i SNSD-a je konstatirano da je poslovnički utemeljena, te će na osnovu nje sjednica Doma biti sazvana u roku propisanom Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH.

Na sjednici Kolegija nije postignut konsenzus oko datuma održavanja i dnevnog reda sjednice Doma, te je zaključeno da članovi Kolegija u sljedeća dva dana obave konsultacije sa klubovima poslanika, te će nakon toga biti donosena odluka, u skladu sa članom 62. tačka (3) Poslovnika. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću