MENI
2.10.2012

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH Krstan Simić na Drugoj međunarodnoj konferenciji parlamentarnih komisija za pravna pitanja


Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Krstan Simić učestvovat će na Drugoj međunarodnoj konferenciji parlamentarnih komisija za pravna pitanja koja se, na temu „Prava članova parlamenata na nacionalnom i europskom nivou“, održava 03. oktobra 2012. godine u Donaueschingenu, SR Njemačka.

Tako će učesnici, u okviru teme „Status poslanika u parlamentu“, razmijeniti mišljenja i o sljedećim pod-temama: “Sticanje/gubitak članstva u Parlamentu“, „Imunitet/odšteta“, „Kompatibilnost sa drugim profesijama“ i „Poslanici i mito“, dok će tokom prezentiranja druge teme „Prava poslanika u parlamentarnom procesu“, raspravljati i u vezi zahtjeva/prava poslanika na govor, zakonodavne inicijative, grupa/frakcija, te nezavisnosti stranačke discipline.

Također, u sklopu teme „Prava poslanika u Evropskom parlamentu“ razgovarat će se o ulozi i zadacima Evropskog parlamenta i pravu pojedinih članova u Evropskom parlamentu, a pod diskusijom na temu „Nacionalni i evropski zakoni“, razmijenit će se mišljenja o odnosu izvršne vlasti i Parlamenta u zakonodavnom procesu, evropskom zakonodavstvu, te obavezujućoj snazi evropskog zakonodavstva. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću