MENI
2.10.2012

Predsjedavajuća Dušanka Majkić i zamjenik predsjedavajuće Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Šefik Džaferović razgovarali sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD


Predsjedavajuća Dušanka Majkić i zamjenik predsjedavajuće Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Šefik Džaferović danas su imali sastanak sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD, dr. Evelyn Farkas kome je prisustvovao i vojni ataše SAD u BiH, brigadir Scott Miller.
Naglasivši da je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH postala prepoznatljiva u regionu po svom radu i rezultatima rada, predsjedavajuća Majkić je rekla: „Najveći uspjeh ove zemlje u sektoru odbrane je činjenica da su Oružane snage BiH stvorene od tri vojske koje su međusobno ratovale, ali to je dostignuće iz prethodnih godina koje danas ne može biti tretirano kao jedini uspjeh“.
Ona je istakla kako u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine ne postoji isti stepen zainteresiranosti za ulazak u NATO savez zbog čega bi bilo korisno građane informisati šta bi to praktično značilo.

Zamjenik predsjedavajuće Šefik Džaferović je naglasio da je budućnost regiona u NATO-u. „Na taj način će se relaksirati odnosi u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji što je veoma važno za budućnost ovih prostora“, rekao je on.

Zamjenica pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD, dr. Evelyn Farkas je tokom razgovora u ime Ministarstva odbrane i Vlade SAD zahvalila na učešću pripadnika OSBiH u Mirovnoj misiji u Afganistanu.
Ona je naglasila kako je za stabilnost BiH važan ulazak u Evropsku uniju i transatlantske integracije. „Mi podržavamo Dejtonski mirovni sporazum i zabrinuti smo zbog izjava koje su u koliziji sa Dejtonom, kao i zbog ukupne političke situacije u BiH, jer to Bosnu i Hercegovinu udaljava od fokusa, a to je približavanje NATO-u i dobijanje kandidatskog statusa za Evropsku uniju“, rekla je gospođa Farkas. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću