MENI
4.10.2012

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednikom Republike Makedonije


Predsjedavajući Predstavničkog doma, dr. Božo Ljubić, predsjedavajući Doma naroda, dr. Dragan Čović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Sulejman Tihić danas su razgovarali sa predsjednikom Republike Makedonije, Gjorge Ivanovim.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, dr. Božo Ljubić je tokom susreta istakao kako između naše dvije zemlje nema otvorenih pitanja, naglasivši međutim da obim robne razmjene nije na nivou dobrih političkih odnosa.
„Najbitniji korak koji stoji pred nama je promjena Ustava BiH u cilju implementacije Presude suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić – Finci, za koju se nadamo da će biti izvršena u skladu sa rokovima dogovorenim u Mapi puta“, rekao je on.

Predsjedavajući Doma naroda, dr. Dragan Čović je naglasio da Bosna i Hercegovina doživljava Republiku Makedoniju kao prijateljsku zemlju, zahvalivši na podršci koju Makedonija pruža BiH na putu u evropske integracije, dok je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Sulejman Tihić rekao kako multikulturalnost u našoj zemlji treba tretirati kao prednost.
„Uvijek možemo doći do rješenja, ako se ima hrabrosti postići kompromis“, naglasio je on.

Predsjednik Republike Makedonije, Gjorge Ivanov je rekao kako naše dvije zemlje imaju kompleksnu strukturu. „Zbog toga je i demokratija u našim društvima kompleksnija i traži više dijaloga, sporazumijevanja i pronalaženja rješenja putem saglasnosti“, istakao je on. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću